BXG Art Center

Coldefy has designed a cultural center located in Longgang District of Shenzhen, China, featuring more than 80,000 square meters of public and cultural programs, as well as a public park. The project aims to reflect the city’s ambitions as a technological and entrepreneurial hub, as well as reinforcing the cultural identity and amenities of the neighborhood. The design combines the three components of the site, Culture, Nature, and Technology, to connect an existing fragmented urban block and create a new place where cultural programs open out directly to the public and natural public spaces extend through the architecture.

The challenge for the design team was to propose a new type of place that combines the heritage and natural beauty of Bantian with the High-Tech character of the
developing district.

The block is surrounded by diverse contexts with which the project must strategically connect, sewing links between the surrounding neighborhoods of different scales, creating a new urban center for everyone.
Importance in the design is placed on treating the entire site together as a whole, carefully balancing the Park, the Cultural Building, and the future developments so that they work seamlessly together with the existing and future neighborhood.
Composed of multiple strata, the design is embodied in four key elements:
The Village on the ground level links with the surrounding fabric, defining comfortable public spaces.
The Cloud linking the two sides of the site together by floating effortlessly above, signaling the presence of the high-tech center to each of the main boulevards.
The Loop ties all the site together and allows visitors accessing the different programs with views of both the city and the natural spaces.
The Forest saturates the entire site, beginning with the Park and permeating through the architecture and plazas.

The project creates one unified hub around pedestrian spaces and a central plaza that merge the buildingand the park. The circulation underground enhances the connections with city, ensures the vitality for the future culture center, and allow the internal circulation to be more precise.
The flexible facade allow various interactions between building and exterior public space. The plaza and ground floor of building can be used continuously for a large gathering from interior and exterior.